20 Aralık 2014 Cumartesi

FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİ SİYASİ OLAYLAR-2


BOSNA-HERSEK SEFERİ (1463) :
1463 Yılına kadar düzenlenen Haçlı seferlerinin hepsine katılan ve Osmanlı Devleti'ne karşı savaşan Bosna üzerine sefer düzenlendi. Bosna'nın alınmasıyla Venedik karadan da kuşatılabilecek duruma geldi. Hersek ise Bosna'nın alınmasından sonra Osmanlı yönetimini kabul etti.

KARAMANOĞULLARI İLE MÜCADELE (1466) :
Balkanlara düzenlenen seferlerden sonra Anadolu'da siyasi birliği sağlamak amacıyla Karamanoğulları üzerine sefer düzenlendi. Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Devleti'ne karşı Venedik, Memluk ve Akkoyunlu devletleriyle ittifaklar kuruyordu. 1466'da düzenlenen seferle Karamanoğulları Beyliği'nin bir kısmı Osmanlı Devleti'ne bağlandı.

AKKOYUNLU DEVLETİ İLE İLİŞKİLER VE OTLUKBELİ SAVAŞI (1473) :
Doğu Anadolu'da Akkoyunlu Devleti uzun Hasan döneminde çok güçlendi. Türk birliğini bozmaya yönelik faaliyetlerinden ve Avrupalı devletlerle kurduğu ittifaklardan dolayı Akkoyunlular üzerine sefer düzenlendi. Erzincan yakınlarında yapılan Otlukbeli Savaşı'yla Doğu Anadolu'nun güvenliği sağlanmış oldu.

KIRIM'IN FETHİ (1475) :
Kırım'da bulunan Kefe, Menkup ve Azak şehirleri doğudan gelen malların batıya açıldığı önemli limanlara sahip şehirlerdi. Bu şehirlerde Cenevizliler ticari faaliyetleri ellerinde bulunduruyordu. Kırım hanları ise taht mücadeleleri ile meşguldüler. 1454 yılında Kırım Hanı Hacı Giray, Cenevizlilere karşı Fatih'ten yardım istedi. Bölgeye giden Osmanlı gemileri Cenevizlilere üstünlük sağlayarak Cenevizlilerin Kırım hanlığına ve Osmanlı Devleti'ne vergi vermeleri sağlandı. Hacı Giray'ın ölümünden sonra yerine geçen oğulları Osmanlı Devleti aleyhine ittifak içerisine girdiler. Kırım'ın stratejik ve ticari öneminin farkında olan Fatih, 1475'te Gedik Ahmet Paşa komutasında bir donanma göndererek Kırım'ın fethini gerçekleştirdi. 
Böylece;
-Karadeniz bir Türk gölü haline geldi.
-İpek Yolu'nun Karadeniz'in kuzeyine giden kolu denetim altına alındı.
-Kırım'ın alınmasıyla Lehistan üzerine doğudan yapılacak seferlerde üs kazanıldı.

BOĞDAN'IN ALINMASI (1476) :
Osmanlı Devleti'ne ödediği vergiyi kesen Boğdan Beyliği üzerine sefer düzenlendi. Bu sefer sonucunda Boğdan, Osmanlı Devleti'ne bağlı bir beylik haline geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder