9 Eylül 2014 Salı

OSMAN BEYİN FETİHLERİ


Osman Bey 'in giderek güçlenmesi Bizans tekfurlarını rahatsız etmeye başladı.Tekfurlar Osman Bey 'i ortadan kaldırmak için plan yapıyorlardı.Durumu öğrenen Osman Bey , 1298 'de Yarhisar ve Bilecik 'i fethettikten sonra beyliğin merkezini Bilecik 'e taşıdı.Bilecik 'in fethedilmesi önemliydi.Osmanlı Devleti sonraki dönemlerde buradaki demir madenini işleyerek ordunun silah ihtiyacını karşılamıştır.
Bu fetihlerin gerçekleştiği dönemde Osmanlı Beyliği , Türkiye Selçuklu Devleti 'ne bağlı bir uç beyliğiydi. Türkiye Selçuklu sultanı III.Alaeddin Keykubat 'ın İlhanlı hükümdarı tarafından tahttan indirilerek İran'a götürülmesi üzerine Anadolu'da iktidar boşluğu oluştu.Bu boşluktan yararlanarak güçlenen Osman Bey,Anadolu Selçuklu yöneticilerinden bazılarının kendi hizmetine girmeleri üzerine 1299'da bağımsızlığını ilan etti.Yundhisar ve Yenişehir topraklarını da fethedip İzmit'e kadar yaklaştı.

KOYUNHİSAR SAVAŞI (1302)
Bursa tekfurunun öncülüğünde birleşen Rum tekfurları,Bizans'tan aldıkları yardımla Osman Bey'i yöreden atmak için harekete geçti.Koyunhisar'da yapılan ilk Osmanlı-Bizans Savaşı'nı Osmanlı Devleti kazandı.Kazanılan zaferle Türklere İzmit yolu açılmış,Bursa'nın üç taraftan yolu kesilmiştir.

Kaynakça : www.ttk.gov.tr












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder