22 Aralık 2014 Pazartesi

FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI-3 (SON)


VENEDİK İLE SAVAŞ (1479) :
Osmanlı Devleti'nin denizlerde güçlenerek Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyıları ile Mora dahil tüm Yunanistan'ı topraklarına katmasıyla Venedik'le ilişkiler bozuldu. Bölgedeki ticari üstünlüğünü kaybetmeye başlayan Venedik, Osmanlı Devleti'ne karşı ittifaklar kurmaya başladı. Gelişmeler üzerine Venedik'le başlayan savaşlar on altı yıl sürdü. Venedik'ten Gökçeada (1470), Taşoz, Semadirek, Limni ve Midilli (1462), alınarak Ege'nin kuzeyinde Türk egemenliği kesinleşti. 1470 yılında da Eğriboz ele geçirildi. 1479 yılında ise İşkodra alındı. Zor durumda kalan Venedik barış istedi. Yapılan antlaşmaya göre:
-Venedik, Osmanlı Devleti'ne savaş tazminatı ödeyecekti.
-Arnavutluk'taki Kroya, İşkodra Osmanlılarda kalacak; Osmanlı Devleti de Dalmaçya, Arnavutluk ve Mora'da Venediklilerden aldığı yerleri geri verecekti.
-Venedik, İstanbul'da balyos(elçi) bulunduracaktı.
Osmanlı egemenliğindeki yerlerde Venedikli tüccarlara ticaret yapma hakkı verildi. Böylece Osmanlı tarihinde ilk kapitülasyonlar Venediklilere verilmiş oldu. Verilen bu ilk kapitülasyonlar Osmanlı Devleti'nde ticari hareketliliği sağlaması açısından önemlidir. Ayrıca Venedik'in Haçlı birliğinden koparılması da amaçlanmıştır.

ARNAVUTLUK SEFERİ (1479) :
Venedik ile yapılan savaşlar sırasında isyan eden Arnavutluk'a iki sefer düzenlenmişti; fakat bu seferlerde istenen başarı elde edilememişti. Düzenlenen üçüncü seferde Venedik egemenliğindeki Arnavutluk Osmanlı topraklarına katıldı.

YUNAN ADALARININ ALINMASI :
Osmanlı Devleti, Akdeniz'de üstünlük sağlamak için yaptığı seferlerde Venedik'i vergiye bağlayarak antlaşma yapmıştı. Osmanlılar bundan sonra Güney İtalya'ya yöneldi. Napoli krallığının elinden Yunanistan'ın batısındaki Zetna, Kefalonya ve Ayamavra alındı.

İTALYA SEFERİ (1480) :
Venedik ve Napoli krallığı arasındaki savaştan faydalanmak isteyen Fatih, Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı donanması 1480 yılında İtalya'daki Otranto şehrini alarak Napoli krallığına ait kaleleri fethetti. Bu fetihlerden endişe duyan Papa, yeni bir Haçlı birliği kurma çalışmalarına başladığı sırada Fatih öldü (1481). II. Bayezit, Gedik Ahmet Paşa'yı geri çağırdı. Osmanlı donanmasının İstanbul'a dönüşü ile Otranto, Napoli krallığı tarafından geri alındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder