10 Aralık 2014 Çarşamba

II.MURAT DEVRİNDEKİ SİYASİ OLAYLAR


VARNA SAVAŞI (1444)
II.Mehmet'in küçük yaşta tahta geçmesinden yararlanmak isteyen Avrupa devletleri, Edirne-Segedin Antlaşması' na uymayarak Macarlar ve Lehlilerin önderliğinde Haçlı birliği kurdular. Haçlı tehlikesi üzerine Osmanlı devlet adamları II.Mehmet'in babasının tekrar tahta geçmesini istediler.Bunun üzerine II.Murat ordunun başına geçti. Osmanlı ordusu 1444'te Varna'da karşılaştıkları Haçlı ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı.Macar kralı Ladislas, savaş sırasında öldü. Erdel voyvodası Hünyadi Yanoş kaçtı.
Varna Zaferi'yle, Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda daha önce aldığı yenilgilerin etkisi ortadan kalktı ve buradaki Osmanlı egemenliği daha da arttı.

II.KOSOVA SAVAŞI (1448)
II.Murat Varna Zaferi'nden sonra Rumeli'deki ilerleyişini sürdürürken Arnavutluk'ta İskender Bey isyan etti.Osmanlı Devleti'nin bu isyanla uğraşmasından yararlanmak isteyen Avrupalılar, Varna yenilgisinin intikamını almak ve Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki ilerleyişini engellemek için yeni bir Haçlı ittifakı oluşturdular.Erdel voyvodası Hünyadi Yanoş komutasındaki Haçlı ordusu ile Kosova Meydanı'nda karşılaşan Osmanlı ordusu, büyük bir zafer kazandı.Bu zafere, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki hakimiyeti kesinleşti.Balkanlarda Osmanlı Devleti'nin ilerleyişini engelleyebilecek önemli bir güç kalmadı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder