29 Eylül 2014 Pazartesi

RESİMLER-1

BU ZAMANA KADAR İŞLEDİĞİMİZ PADİŞAHLAR




28 Eylül 2014 Pazar

RİVAYET

İran Şahı Şah İsmail bir gün Yavuz Sultan Selim'e bir sandık altın gönderir.Yavuz Sultan Selim'in adamları sandığı açınca içinden pis bir koku geldiğini görürler.Altınların altına bakınca sandığın pislik ile kaplı olduğunu görürler.
Bu olay üzerine Yavuz Sultan Selim'de, Şah İsmail'e bir sandık gönderir.Sandığın içi altın doludur.Altınların altında ise güllü lokum ve bir mektup vardır. Mektubu okuyan Şah İsmail şu yazıları görmektedir : ''İnsan karşısındakine ne yerse onu gönderir.''

27 Eylül 2014 Cumartesi

I.MEHMED DÖNEMİ BATI OLAYLARI

Yıldırım Bayezid zamanında kurulmuş olan Gelibolu Tersanesi, Mehmed Çelebi zamanında daha da gelişti.Burada hazırlanan donanma 1415'te, Çalı Bey emrinde Ege denizine açıldı. Venedikliler'in Osmanlı ticaret gemilerine zarar vermesine karşılık olarak, Çalı Bey, Anderos,Paros ve Milos adalarını vurup, çok sayıda esir ve ganimet aldıktan sonra geri döndü.
1416 yılında Marmara Adası ile Gelibolu arasında, Pietro Loredano idaresindeki Venedik donanması ile ilk deniz savaşı savaşı yapıldı.Bu savaşta Osmanlı donanması yenildi ve Çalı Bey şehit düştü.Kardeşler arasındaki mücadelede önemli rol oynayan Eflak Prensi Mirça, Musa Çelebi'ye yardım etmişti.Bu sırada Mirça'ya karşı isyan eden Prens Dan,Osmanlılar'dan yardım istedi.Mehmed Çelebi, Mirça'ya kızgın olduğudan, Prens Dan'ın yardım isteğini kabul etti.Osmanlı Devleti'nin Prens Dan'a yardımına karşılık,Mirça'yı da Macar Kralı Sigismund himaye ediyordu. 
İki taraf arasında yapılan savaşı Prens Dan kazandı.Durumun kötüye gittiğini gören Mirça, üç yıldan beri ödemediği vergiyi vermek dışında, yeniden her yıl vergi vermeyi, Osmanlı seferlerine asker göndermeyi kabul etmek zorunda kaldı (1416)
Eflak'ı sürekli denetim altında tutmak amacıyla,Tuna Nehri'nin kuzeyinde Yergökü Kalesi inşa edildi.Eflak sorunu Osmanlılar ile Macarlar arasında uzun süren sınır çatışmalarına ve akınlar yapılmasına neden oldu.Sırbistan,Bosna ve İstinya'da , Macarlar ile savaşıldı.1417 yılında Arnavutluk'a yapılan seferden sonra önemli bir şehir olan Avlonya ele geçirildi.

26 Eylül 2014 Cuma

I.MEHMED (ÇELEBİ)


BABASI : I.BAYEZİD (YILDIRIM)
ANNESİ : DEVLETŞAH VALİDE SULTAN
DOĞUMU : EDİRNE, 1380
VEFATI : EDİRNE, 1421
SALTANATI : 1413-1421
TÜRBESİ : BURSA, YEŞİL TÜRBE.
ERKEK ÇOCUKLARI : MUSTAFA ÇELEBİ, İKİNCİ MURAT, AHMET, YUSUF, MAHMUD.
KIZ ÇOCUKLARI : FATMA VE SELÇUK HATUN

Sultan Mehmed Çelebi, 1380 yılında Edirne'de doğdu.Babası Yıldırım Bayezid, annesi Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun'dur.Padişahlığı süresince bizzat 24 savaşa katılan Mehmed Çelebi, bu savaşlarda kırka yakın yara aldı.
Kardeş kavgalarıyla geçen Fetret Devri'nden sonra Anadolu'daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başaran Sultan Mehmed Çelebi'ye tarihçilerimiz ''Osmanlı Devleti'nin İkinci Kurucusu ''
gözüyle bakarlar.
Sultan Mehmed Çelebi 26 mayıs 1421'de Edirne'de vefat etti.Bir karışıklığa meydan vermemek için ölüm haberi bir süre gizlendi.Böylece, ölümü gizlenen ilk padişah oldu.Cenazesi Bursa'ya getirilerek Yeşil Türbe'ye defnedildi.

25 Eylül 2014 Perşembe

ANKARA SAVAŞI (1402)

Timur, 1402'de Anadolu'ya girdi.İki ordu, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda karşılaştılar. Timur, zırhlı süvarilerini ve birbirine zincirlenmiş 32 filini ileri sürdü.Bu yeni taarruz biçimi Osmanlı ordusunun çözülmesine ve kısa zamanda dağılmasına sebep oldu.
Timur, elindeki tüm imkanları kullanarak Yıldırım Bayezid'i esir aldı.Artık savaş kaybedilmişti (1402).Ankara Savaşı yenilgisi ile başlayan esaret günlerine daha fazla dayanamayan Yıldırım Bayezid, kısa bir süre sonra hastalanarak öldü (1403). 
Ankara Savaşı sonuçları, Osmanlılar için tam bir yıkım olmuştur.
Savaşın etkisiyle :
- Anadolu paramparça oldu...
- Balkanlar'da toprak kaybedildi ve savunma durumuna geçildi.
- Bizans İmparatorluğu, bu savaştan sonra bir süre daha yaşama şansı buldu.
- Timur'un geri çekilmesinden sonra, Yıldırım Bayezid'in çocukları arasında taht kavgaları başladı (fetret devri ).
- Anadolu Beyliklerinin yeniden kurulmasıyla, Anadolu birliği bozuldu.
Sekiz ay kadar Anadolu'da kalan Timur, gittiği her yere Yıldırım Bayezid'i de götürüyordu.Esarete daha fazla dayanamayan Yıldırım Bayezid, Akşehir'de hastalandı ve öldü (1403).

24 Eylül 2014 Çarşamba

ANKARA SAVAŞI

                 TİMUR'UN YILDIRIM'DAN İSTEKLERİ

Bizden kaçarak devletinize sığınan Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf ile Celayiroğlu hükümdarı Ahmet Celayir'in aileleriyle birlikte ülkeme gönderilmesi, Devletimize sığınan Anadolu beylerinden alınan yerlerin yine kendilerine verilmesi, Şehzadelerinizden birisinin bizim yanımıza gönderilmesi, Üstünlüğümüzü gösteren size gönderdiğimiz külah ile kemerin kabul edilmesi.
YILDIRIM BAYEZİT'İN CEVABI

Devletimiz diğer devletlere benzemez.Bu nedenle kendisine sığınanları asla geri vermeyecektir.Mektuplarınızda sertlik, kabalık,
kibir ve gururdan başka bir nesne yoktur.Al-i Osman (Osmanlılar), hile ile ülkeleri kendisine mülk edinmemiştir.Mektuplarımız da akıllı devlet adamlarımızla yapılan görüş alışveriş sonrası yazılmıştır.Şerefimiz, istiklalimiz ve karşı koyacak gücümüz vardır.Sizin bu isteklerinize tabi olamayız ve istiklalsiz yaşayamayız.

22 Eylül 2014 Pazartesi

BRE DOĞAN !


Yıldırım Bayezit, düşmanın Niğbolu Kalesi'nin giriş ve çıkışını sıkıca tuttuğunu öğrenince gayet huzursuz oldu.Gece vakti atına atlayarak içkili Haçlı devriyelerinin arasından geçerek kale surlarının altına geldi.Kale komutanına seslenerek : ''Bre Doğan! Bre Doğan!'' diye haykırdı.
Gece gündüz kale surlarının üstünde tetikte duran, düşmanı kollayan kale kumandanı Doğan Bey bu sesi duydu.Ama bir anlam veremedi.Bu ses hünkarın sesine benziyordu.Anca yüz binden fazla Haçlı ordusu ile kuşatılmış bir kalenin yanına nasıl gelebilirdi? Hayal olduğunu sandı, kulaklarına inanamadı.Fakat aynı ses,daha hakim, daha vakur bir şekilde bir daha tekrarlanınca Doğan Bey ne yapacağını şaşırdı.Kaleden aşağıya baktı.Karanlıkta hünkarın atı üstünde nasıl dikildiğini gördü.Göğsünde hıçkırıklar düğümlendi.
Böyle bir hünkara nasıl hizmet edilmezdi?Padişahın durumunu sorması üzerine : ''Kalemizin kapı ve surları sağlam ve muhafızları gece gündüz uyanıktır. Zahiremiz yeterlidir.'' cevabını verdi.Yıldırım Bayezit Han ile Doğan Bey arasındaki konuşmayı düşmanın devriyeleri de duymuş fakat bir anlam verememişlerdir.

21 Eylül 2014 Pazar

NİĞBOLU SAVAŞI (1396)

Yıldırım Bayezit 1393'te Bulgar krallığını ortadan kaldırarak Bulgaristan topraklarının büyük bir kısmını Osmanlı Devleti'ne kattı.Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda ilerlemesi ve İstanbul'u kuşatması üzerine Papa IX.Bonifas'ın girişimleriyle Macar Kralı Sigismund komutasında yeni bir haçlı ordusu hazırlandı.Haçlılar Niğbolu Kalesi'ni kuşattılar.Bu sırada İstanbul'u kuşatmış olan Yıldırım Bayezit, durumu haber alır almaz kuşatmayı kaldırarak hızlı Niğbolu'ya hareket etti.1396 yılında yapılan savaşta Osmanlı ordusu Haçlıları yenilgiye uğrattı.
Niğbolu Zaferi sonucunda:
-Halife,Niğbolu Savaşı'nı kazandığı için Yıldırım Bayezit'e Sultanıiklimirum (Anadolu'nun Sultanı) unvanını verdi.Böylece Osmanlı Devleti'nin İslam dünyasındaki etkinliği ve saygınlığı arttı.Osmanlı Devleti'nin Türk beylikleri üzerindeki etkinliği artarak Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanması kolaylaştı.
-Osmanlı Devleti'nin Avrupa üzerindeki baskısı arttı.
-Avrupa'da Osmanlı aleyhinde en büyük güçlerden biri olan Macarlar etkisiz duruma geldi.
-Eflak ve Boğdan Osmanlı üstünlüğünü tanıdı.Bulgar krallığına tamamen son verildi.
-Balkanlarda güvenliği sağlayan Yıldırım Bayezit , Türk birliğini sağlamak için Anadolu'ya yöneldi.

20 Eylül 2014 Cumartesi

YILDIRIM BAYEZİD DÖNEMİ SİYASİ OLAYLAR

I.Murat'ın şehit olması üzerine yerine Yıldırım Bayezit geçti.Yıldırım Bayezit Osmanlı topraklarına saldıran Eflak voyvodası Mirçe'ye karşı harekete geçti ve ordusunu bozguna uğratarak Eflak'ı Osmanlı Devleti'ne bağladı.Balkanlarda fetihlere devam eden Osmanlı akıncıları Macar kralı Sigismund'u yenilgiye uğrattı.Arnavutluk ve Karadağ'ın Osmanlı üstünlüğünü kabul etmesini sağladılar.
İSTANBUL KUŞATMASI 
Bizans'ın Osmanlı Devleti'ne karşı Avrupa devletlerini kışkırtması ve Karamanoğulları Beyliği ile ittifak halinde olması üzerine Yıldırım Bayezit,İstanbul'u kuşattı.Haçlı ordusunun Bizans'a yardım etmek amacıyla Niğbolu Kalesi'ni kuşatmasından dolayı kuşatma kaldırıldı.Niğbolu Savaşı'ndan sonra İstanbul tekrar kuşatıldı.Bizans'a gelebilecek yardımları engellemeyi amaçlayan Yıldırım Bayezit,Anadolu Hisarı'nı yaptırdı.
Osmanlı ordusundaki toplar,İstanbul sırlarını yıkmada yetersizdi.Ayrıca Anadolu ve Rumeli'deki Osmanlı topraklarında karışıklıklar çıkmıştı.Bunların üzerine İstanbul kuşatması kaldırıldı.Bizans'ın Avrupa Devletlerini tekrar kışkırtması nedeniyle 1400 tarihinde İstanbul bir kez daha kuşatıldı.
Bu kuşatma ise doğuda Timur tehlikesinin görülmesi üzerine kaldırıldı.Buna rağmen Bizans ile istenen şartlarda bir antlaşma yapıldı.
Bu antlaşmaya göre :
-İstanbul'da bir Türk mahallesi kurulacak ve bir cami yaptırılacaktı.
-İstanbul'da Türklerin davalarına bakmak için bir kadı tayin edilecekti.
-Bizans,Osmanlı Devleti'ne her yıl vergi verecekti.

19 Eylül 2014 Cuma

YILDIRIM BAYEZİD


BABASI : I.MURAT HÜDAVENDİGAR
ANNESİ : GÜLÇİÇEK HATUN
DOĞUMU : EDİRNE , 1360
VEFATI : AKŞEHİR , 8 MART 1403
SALTANATI : 1389-1402
TÜRBESİ : BURSA YILDIRIM BAYEZİD CAMİİ YANINDAKİ TÜRBESİNDE
ERKEK ÇOCUKLARI : MUSA ÇELEBİ,SÜLEYMAN ÇELEBİ,MUSTAFA ÇELEBİ,İSA ÇELEBİ,MEHMED ÇELEBİ,ERTUĞRUL ÇELEBİ,KASIM ÇELEBİ
KIZ ÇOCUKLARI : FATMA SULTAN

Savaşlarda hızlı hareket ettiği için 'Yıldırım' unvanıyla tanınan Bayezit , azim ve irade sahibi,çok hareketli,çevik,çok cesur ve üstün askeri yeteneklere sahip bir padişahtı.
Yıldırım Bayezit çocukluğunu Bursa Sarayı'nda kardeşleriyle birlikte geçirdi.İyi bir eğitim gördü.Devrin en büyük alimlerinden dersler aldı.Gençliğinde Kütahya sancağında valilik yaptı.Sultan Murat Hüdavendigar'ın vasiyeti gereği 1389 yılında padişahlığa getirildi.
Sinirli ve hırçın bir mizaca sahip olarak bilinmesine rağmen ülkedi çeşitli ırktan ve dinden halka karşı son derece adil ve hoşgörülü davranırdı.Savaşlarda elde ettiği ganimetlerle cami,darüşşifa,medrese,imaret,hamam,misafirhane gibi pek çok sosyal tesis yaptırmıştır.Bunlardan en önemlileri Bursa'da yaptırdığı Ulucami ve Şifahane'dir.
Yıldırım Bayezit,devlet teşkilatının gelişimi için de önemli işler yapmıştı.Vilayet tahriri,gelişmiş maliye usulleri ve merkezi hazine ile başkentte ülkenin her tarafında devlet denetimi sağlayan bir bürokrasi kurmuştu.

16 Eylül 2014 Salı

I.MURAT DÖNEMİ SAVAŞLAR

SIRPSINDIĞI SAVAŞI (1364)
Edirne ve Filibe'nin Osmanlı Devleti'nin eline geçmesiyle Papa V.Urban'ın  teşvikiyle Avrupa'da bir Haçlı ordusu oluşturuldu.Macar Kralı Layoş'un öncülüğünde Edirne'ye kadar yaklaşan Haçlıları Hacı İlbeyi gece baskını ile bozguna uğrattı.İlk Osmanlı-Haçlı Savaşı'nın sonundaki zaferim sonucunda.
-Edirne ve Batı Trakya daha emniyetli hale geldi.
-Meriç Irmağı tamamen Osmanlı'nın kontrolüne girdi.
-Balkanlarda kolay ilerleme imkanı ortaya çıktı ve fetihler hızlandı.
-Macarların Balkanlardaki etkisi azaldı.
ÇİRMEN SAVAŞI (1371)
Sırpsındığı yenilgisini telafi etmek isteyen Sırplar Osmanlı kuvvetlerine karşı harekete geçti.
Çirmen Savaşı sonucunda:
-Makedonya'nın fethi kolaylaştı.
-Bulgar kralı, ayrıca Makedonya'daki Sırp prensleri ve Bizans imparatoru Osmanlı üstünlüğünü tanıdı.
I.KOSOVA SAVAŞI (1389)
Osmanlı Devleti, Çirmen Savaşı'ndan sonra  Balkanlarda yeni fetihlere başladı.Ancak Lala Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı akıncıları,Ploşnik'te Sırp ve Boşnak kuvvetlerine yenilince Balkan devletleri yeni bir Haçlı ordusu hazırladılar.Çandarlı Halil Hayrettin
Paşa, kumandasındaki bir ordu ile Şumnu,Tırnova,Silistre ve Niğbolu'yu alarak Bulgar krallığını savaş dışı bıraktı.
Osmanlı Devleti'ni Balkanlardan çıkarmayı amaçlayan Haçlı ordusu Kosava'da I.Murad komutasındaki Osmnalı ordusuyla karşılaştı.I.Murad Haçlı kuvvetlerini büyük bir bozguna uğrattı.I.Kosova Savaşı, Osmanlıların bu kadar büyük bir orduya karşı kazandığı ilk savaştır.I.Murad, Kosova'da savaş alanını gezerken bir sırp asker tarafından hançerlenerek şehit edildi.
Kosova Zaferi sonuçları :
-Sırplar yeniden Osmanlı'nın üstünlüğünü kabul ettiler.
-Kuzey Sırbistan yolu Osmanlılara açıldı.
-Bu galibiyetten sonra Tuna'nın güneyindeki Balkan topraklarında Osmanlılara karşı koyacak önemli bir güç kalmadı.

15 Eylül 2014 Pazartesi

EDİRNE'NİN FETHİ (1363)

Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda ilerleyebilmesi için öncellikle Edirne'nin alınması gerekiyordu.Orhan Bey'den sonra padişah olan I.Murat, ilk iş olarak Bizanslıların ve Sırpların Edirne'ye yardım göndermelerini engellemek için önemli yolları ele geçirdi.Daha sonra Osmanlı ordusu Sazlıdere Savaşı'yla Bizans ve Bulgar birleşik ordularını yenerek Edirne'yi fethetti.Edirne,Osmanlı Devleti'nin başkenti yapıldı.
Edirne'nin fethedilmesinden sonra Filibe ve Gümülcine'nin alınması ile de Bizans'ın Sırp ve Bulgar devletleriyle kara bağlantısı kesildi.Böylece Bizans, Osmanlı toprakları ortasında kaldı.Ayrıca Balkanların kapısı Osmanlılara açılmış ve Osmanlı Devleti'ne karşı Haçlı ittifaklarının oluşmasına neden olmuştur.
Rumeli'de daha önce Süleyman paşa'nın fethettiği yerleri Bizans'ın geri alması üzerine, I.Murat,Lala Şahin Paşa ile birlikte sefere çıkarak Dedeağaç, Lüleburgaz, Dimetoka, Kırklareli ve Çorlu'yu fethetti.Osmanlı Devleti, Rumeli'de fethettiği topraklarda,sadece askeri önlemlerle tutunamayacağını bildiğinden imar ve iskan faaliyetleri başlattı.Fethedilen yerlere Türk-İslam kimliği kazandırmak için öncelikle buralarda Türk nüfusunun artırılmasına önem verdi.Anadolu'dan göç ettirilen Türkler buraya yerleştirildi.

14 Eylül 2014 Pazar

KONUŞMA

I.KOSOVA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI SAVAŞ MECLİSİ
I.MURAD: Evrenos Gazi, bugüne kadar Allah'ın yardımıyla çok asker çekip savaştım.Amma bu savaş evvelkiler gibi değildir.Düşmanlarımızla nasıl savaşmak gerekir? Bu işin kolay nasıl olur?
EVRENOS GAZİ: Ey Hüdavendigar! Ben aciz bir hizmetçinizim.Benim fikrimin ne önemi var ki? Asker sevk etmek ve savaş durumunu bilmek sultanımın işidir.
I.MURAD: Danışarak karar almak gerekir.Nice zamandır seni bu uçta koydum.Bunları tadının, durumlarını iyi bilirsin.Senin fikrin diğerlerininki gibi değildir.
EVRENOS GAZİ: Önce yapılması gereken savaş yerine onlardan evvel varmak ve orada savunmaya elverişli bir yer seçmektir.İşin ikinci kısmında saflar bağlandığı zaman savaşta acele etmemek gerekir.Zira o taktirde düşman, gök demirden bir duvar gibi olur.Bu durumda zafer bulmak kolay olmaz.Oysa başına buyruk, savaş meydanına düşen, saflardan kopan düşmanla savaşmak kolaydır.

13 Eylül 2014 Cumartesi

I.MURAD (HÜDAVENDİGAR)

GENEL ÖZELLİKLERİ                                                                                                                                                          

Babası:Orhan Gazi
Annesi:Nilüfer Hatun
Doğumu:Bursa,1326
Vefatı:Kosava,1389
Saltanatı:1362-1389
Devlet Sınırları:500.000 km2
Türbesi:Bursa,Çekirge Murat Hüdavendigar Camii karşısında
Erkek Çocukları:Yakup Çelebi, Yıldırım Bayezid, Savcı Bey ve İbrahim
Kız Çocukları:Nefise ve Sultan Hatun

Sultan I. Murad 1326'da Bursa'da doğdu.Babası Orhan Gazi, annesi Bizans tekfurlarından birinin kızı olan Nilüfer Hatun'dur(holofira).Orhan Gazi'nin Nilüfer Hatun'dan doğan ikinci oğludur.Her çocuk gibi o da ilk eğitimini annesi Nilüfer Hatun'dan aldı.Daha sonra Bursa Medreseleri'nde kendini geliştirdi.
Gençliğinde babasının Bizanslılarla yaptığı savaşlara katıldı.Ağabeyi Süleyman Paşa'nın ilk Rumeli fetihlerinde ona yardımcı oldu.Süleyman Paşa'nın ölümünden sonra ise Rumeli'deki Osmanlı ordusunun başına geçti.
Murad Bey, Rumeli'de şehzade olarak bulunduğu dönemde Çorlu,Lüleburgaz ve Edirne'yi fethetti.Rumeli'de fetihlere devam ettiği sırada babasının ölüm haberi geldi.Derhal Bursa'ya dönen Şehzade Murad, devlet büyüklerinin ittifakı ve ahilerin desteğiyle Osmanlı tahtına oturdu.Sultan I.Murad , gayet nazik , sevimli ve çok halim selimdi.
Alim ve sanatkarlara hürmet gösterir,fakirlere ve kimsesizlere yardımcı olurdu.Bütün hayatı boyunca planlı-programlı hareket etti.
Sultan I.Murad,adil bir padişahtı.Sadece Müslümanlara değil,fethettiği yerlerde yaşayan Hristiyanlara da çok iyi davranırdı.Bu yüzden Hristiyanlar da onu çok sever ve sayardı.

12 Eylül 2014 Cuma

ORHAN BEY DÖNEMİ FETİHLER


BURSA'NIN FETHİ (1326)
Osman Bey'in asıl amacı Bursa'yı almaktı.Bu amaçla şehri kuşatma altına aldı.Onun hastalanması üzerine, kuşatmaya oğlu Orhan bey devam etti.Orhan Bey, Mudanya Limanı'nı ve Orhaneli'ni fethederek Bursa'nın Bizans İmparatorluğu ile bağlantısını kesti.Aralıklarla on yıl süren kuşatma sonunda yardım alma umudu kalmayan Bursa tekfuru şehri teslim etti.
İpek üretim ve ticaret merkezi olan Bursa, Osmanlı Devleti'nin başkenti yapıldı.Böylece Bizans İmparatorluğu 'nun Marmara'nın güneyindeki etkinliği kırılmış oldu.

PALEKANON (MALTEPE) SAVAŞI (1329)
Bursa'nın fethedilmesinden sonra Osmanlı Kuvvetlerinin Kocaeli Yarımadası'ndaki kalelerini fethedip İstanbul Boğazı'na yaklaşması ve İznik'i kuşatması üzerine Bizans imparatoru III. Andranikos karşı saldırıya geçti.İznik'i kuşatmış olan Orhan Bey, kuşatmayı kaldırarak Bizans üzerine yürüdü.Maltepe'de yapılan savaşta Osmanlılar, Bizans ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı.Bu savaştan sonra hem Bizans hem de Anadolu'daki Türk Beylikleri, Osmanlıların faaliyetlerini daha yakından izlemeye başladı.

İZNİK (1331) VE İZMİT'İN (1337) FETHİ
Maltepe Savaşı'ndan sonra tekrar kuşatılan şehir direnemeyerek Orhan Bey'e teslim oldu(1331).Şehri teslim alan Orhan Bey, isteyenlerin şehirden ayrılabileceklerini, isteyenlerin de cizye (baş vergisi) ödemek şartıyla, kendi inanç,adet ve törelerini aynen koruyup yaşamlarını sürdürebileceklerini bildirdi.İznik, Bizans'a karşı yapılacak seferlerde askeri üs olarak kullanılmak amacıyla merkez yapıldı.İznik'ten sonra İzmit de kuşatıldı ve Osmanlı egemenliğine alındı (1337).

KARESİOĞULLARI BEYLİĞİ'NİN OSMANLI TOPRAKLARINA KATILMASI (1345)
Orhan Bey, 1345 yılında karışıklıklar içerisinde bulunan Karesioğulları Beyliği üzerine yürüyerek topraklarını ve donanmasını Osmanlı Devleti'ne kattı.Böylece Osmanlı Devleti'ne katılan ilk beylik Karesioğulları Beyliği oldu ve Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanması yolunda ilk adım atıldı.Osmanlılar Karesioğulları'nın denizcilik alanındaki deneyimlerinden ve donanmalarından da yararlanarak Rumeli'ye geçtiler.

ÇİMPE KALESİ'NİN ALINMASI (1353)
Bizans imparatoru III.Andronikos'un 1341'de ölümü üzerine oğlu Yuannis ile taht kavgasına girişen saray bakanı Kantakuzenos amacına ulaşabilmek için Orhan Bey'den yardım istedi.Orhan Bey, bu durumun Türklerin Rumeli'ye geçişini kolaylaştıracağını düşünerek Kantakuzen'in istediği yardımı gönderdi.Bu yardımla Kantakuzen Bizans imparatoru oldu.
Bizans imparatoru Kantakuzen, Balkanlarda çıkan ayaklanmaların bastırılmasında, Sırp ve Bulgarlara karşı mücadelesinde Orhan Bey'den tekrar yardım istedi.
Orhan Bey oğlu Süleyman Paşa'yı yardıma gönderdi.Kantakuzen yapılan yardımlara karşılık Gelibolu Yarımadası'ndaki Çimpe Kalesi'ni Osmanlılara verdi (1353). Böylece Süleyman Paşa 20.000 kişilik kuvvetle Rumeli'ye geçti.Kaleye asker bırakan Süleyman Paşa, Gelibolu Kalesi'ni alarak Osmanlı Devleti'nin Rumeli'ye yerleşmesini sağladı.Süleyman Paşa daha sonra Tekirdağ,Bolayır,Keşan,Malkara,Çorlu ve Lüleburgaz'ı fethetti.Osmanlı Devleti, bu fatihlerle Bizans'ın Batı devletleriyle bağlantısını kesmeyi hedefledi. 














11 Eylül 2014 Perşembe

OSMAN GAZİNİN OĞLU ORHAN GAZİYE VASİYETİ


'' Ey oğul ! Her işten önce din işlerine dikkat et...
Zira farzlara dikkat,din ve devletin güçlenmesine sebeptir.
...
Devlet hazinesini koru !
Devletin servetini çoğaltmaya çalış...
Sana ait olana kanaat göster,ihtiyaçlarından ve gerekli olanlardan başka lüzumsuz yere harcama,israftan kaçın...
Askerinle,malınla gururlanma
Zira onlar Allah yolunda cihat için milletin işlerinin yerli yerinde görülmesi ve cihana adalet ve fazileti yayman için vasıtadırlar.
sadakatle Allah rızası için çalışan devlet erkanını koru ! ...
Askeri erkanı iyi koru !
Alimler,fazıllar,sanatkarlar,edipler,devletin bedeninin gücüdür ; bunlara iltifat ve ikramda bulun.
Bir kemal sahibi işitince onunla yakınlık kur , dirlikler ver ve ihsan eyle ...
Sen de benim yolumdan git ve bu Din-i Muhammedi'yi ve ashabını,sana tabi olanları koru.
Allah'ın (cc) hakkını ve kulların hukukunu gözet !...
Ve senden sonrakilere böyle nasihat etmekten geri durma.
Ve adalet ve insafa riayet ile zulmü kaldırmaya devam ile her bir işe teşebbüsde Allah'ın yardımına güven.
Halkını düşman istilasından ve zulme uğratılmaktan koru !
Haksız yere hiçbir ferde layık olmayan muamelede bulunma !
Halkın rızasını kazan ''










10 Eylül 2014 Çarşamba

ORHAN GAZİ

GENEL ÖZELLİKLERİ

Babası:Osman Gazi
Annesi:Malhun Hatun
Doğumu:1281
Vefatı:1362
Saltanatı:1326-1362
Orhan Gazi, babası Osman Gazi'nin 1320 'de hastalanması üzerine devleti yönetmeye başlamış,1324'ten itibaren de tahta geçmiştir.Orhan Gazi, 1346'da Bizans imparatoru VI.Kantakuzen'in kızı Teodora ile evlenmiştir.
Gençliğini babasıyla beraber Bizans tekfurlarına karşı savaşarak geçiren Orhan Gazi,göstermiş olduğu gayret ve başarılarından dolayı devlet adamlarının takdirini toplamıştı.
Osmanlı Devleti'ni Osman Gazi kurmuştu.Fakat onu teşkilatlandıran ve devlet haline getiren Orhan Gazi idi.Teşkilatçı,toparlayıcı ve askeri bir deha olan Orhan Gazi'yi ünlü seyyah İbni Batuta ''Türkmen hükümdarlarının en ulusu'' olarak nitelendirmektedir.
Bizanslı tarihçi Halkondil'e göre Orhan Gazi ; gayet nazik ve bilhassa gazilere,sanatkarlara ve ihtiyaç sahiplerine karşı cömertti.O derece ki hiç kimseden sadakayı esirgemezdi.Dindar,adaletli,askerlerine karşı hürmetkardı.Bunlara evler yaptırır,geçimlerini sağlardı.Alimlere rağbet gösterirdi.Fikri gayet inceydi.Devlet işlerinde yeniliklere açıktı.

9 Eylül 2014 Salı

OSMAN BEYİN FETİHLERİ


Osman Bey 'in giderek güçlenmesi Bizans tekfurlarını rahatsız etmeye başladı.Tekfurlar Osman Bey 'i ortadan kaldırmak için plan yapıyorlardı.Durumu öğrenen Osman Bey , 1298 'de Yarhisar ve Bilecik 'i fethettikten sonra beyliğin merkezini Bilecik 'e taşıdı.Bilecik 'in fethedilmesi önemliydi.Osmanlı Devleti sonraki dönemlerde buradaki demir madenini işleyerek ordunun silah ihtiyacını karşılamıştır.
Bu fetihlerin gerçekleştiği dönemde Osmanlı Beyliği , Türkiye Selçuklu Devleti 'ne bağlı bir uç beyliğiydi. Türkiye Selçuklu sultanı III.Alaeddin Keykubat 'ın İlhanlı hükümdarı tarafından tahttan indirilerek İran'a götürülmesi üzerine Anadolu'da iktidar boşluğu oluştu.Bu boşluktan yararlanarak güçlenen Osman Bey,Anadolu Selçuklu yöneticilerinden bazılarının kendi hizmetine girmeleri üzerine 1299'da bağımsızlığını ilan etti.Yundhisar ve Yenişehir topraklarını da fethedip İzmit'e kadar yaklaştı.

KOYUNHİSAR SAVAŞI (1302)
Bursa tekfurunun öncülüğünde birleşen Rum tekfurları,Bizans'tan aldıkları yardımla Osman Bey'i yöreden atmak için harekete geçti.Koyunhisar'da yapılan ilk Osmanlı-Bizans Savaşı'nı Osmanlı Devleti kazandı.Kazanılan zaferle Türklere İzmit yolu açılmış,Bursa'nın üç taraftan yolu kesilmiştir.

Kaynakça : www.ttk.gov.tr












8 Eylül 2014 Pazartesi

ŞEYH EDEBALİNİN OSMAN BEYE ÖĞÜTLERİ

'' Ey oğul , beysin !
Bundan sonra öfke bize , uysallık sana ;
Gücenmek bize , gönül almak sana ;
Suçlamak bize , katlanmak sana ;
Acizlik bize , yanılgı bize , hoş görmek sana ;
Geçimsizlik bize , çatışmalar , uyuşmazlıklar bize , adalet sana ;
Kötü söz , şom ağız , haksız yorum bize , bağışlama sana ;
Ey oğul ! Sabretmesini bil , vaktinden önce çiçek açmaz ;
Şunu da unutma : İnsanı yaşat ki , devlet yaşasın !
Ey oğul , yükün ağır işin çetin , gücün kula bağlı...
Allah yardımcın olsun ! ''

7 Eylül 2014 Pazar

ERTUĞRUL GAZİ 'NİN OSMAN BEY ' E VASİYETİ

'' Oğulcuğum ! Şeyh Edebali bizim boyun ışığı ve yüreğidir...
Terazisi ince tartar , dirhem şaşmaz...
Bu yüzden beni kır , Şeyh ' i kırma !
Bana karşı gel , ona karşı gelme !
Bana karşı gelirsen üzülürüm , ama ona karşı gelirsen gözlerim sana bir daha bakmaz olur , baksa da görmez olur...
Sözüm Edebali ' yi korumak için değil , seni korumak içindir !
Oğulcuğum , bu dediklerimi vasiyetim say , ona göre uy. ''

6 Eylül 2014 Cumartesi

OSMAN GAZİ



Babası : Ertuğrul Gazi
Annesi : Hayme Hatun   
Doğumu : 1258
Vefatı : 1326
Saltanatı : 1299-1326

Yirmi üç yaşında Osmanlı Beyliği ' nin başına geçen Osman Bey , iyi yönetimi , ileri görüşlülüğü , durumuna göre sakin oluşu , yüksek yeteneği , rakiplerine kendini sevdirmesi , mücadelesinde planlı hareketli , sabırlı ve hoşgörülü olması ile diğer oymakları da yönetimi altına almıştır.
Tarihçi Gibbons (Gibıns) Osman Bey hakkında şunları söylemiştir : ''Şüphesiz ki Osman Bey bir padişah oğlu değildir.Hayatında ancak küçük bir malikaneye sahip olmuştur.Osman Bey ' in hükumeti seneden seneye büyümüştür. Devletin büyümesi özellikle onun devamına ve geleceğinin büyüklüğüne olan önemden ileri geliyordu.Buda devleti kuran adamın büyüklüğünü gösterir.
Fransız yazar Lamartin ise Osman Bey hakkında şunları söylemiştir : Osman Bey yavaş yavaş ilerlerdi.Fakat hiçbir zaman geri dönmedi.Büyük devletlerin kurucularının özelliklerine sahipti.
FAHRÜDDİN lakabıyla anılan Osman Bey , 1326 ' da Bursa ' da öldü.Vefat ettiğinde geriye sadece bir at zırhı , bir çift çizme , birkaç sancak , bir kılıç , bir mızrak , bir sadak , birkaç at , üç koyun sürüsü , tuzluk ve kaşıklık bırakmıştı.

Kaynakça : www.ttk.gov.tr

5 Eylül 2014 Cuma

OSMAN BEYİN RÜYASI



Osman bey , Ankara'ya Şeyh Edebali'nin yanına gittiğinde ona yatması için verdikleri odada Kur-an asılı durmaktadır.Kur-anı Kerime saygısızlık etmek istemeyen Osman Bey o gece bir türlü yatamaz.En son abdest alıp Kur-anı okumaya başlar.Bir süre sonra yorgunluktan elinde Kur-anla uykuya dalan Osman Bey rüyasında bir çınar ağacının kökleriyle ve dallarıyla dünyayı sardığını görür.Sabah olup uyandığında ilk iş Şeyh Edebali'ye rüyasını anlatmak olur.Şeyh Edebali çınar ağacının uzun süreyi belirttiğini ağacın dünyayı sarmasını ise Osman Bey ve halkının dünyada uzun süre geniş bir alana egemen olacaklarını söyler.

Ve rüya gerçek olur.Küçücük Osmanoğulları Beyliğinden Büyük Osmanlı İmparatorluğuna geçiş uzun sürmemiştir.Ayrıca 600 küsür yılda dünyada etkin güç olarak devam etmiştir.


KİTAP ÖNERİSİ

Osmanlı Padişahlarıyla ilgili kitap okumak isteyenlere önerim Kemal ARKUN'nun kitaplarıdır.Her padişah için ayrı bir kitap yazmış olan ARKUN'un kitapları akademisyen yayınevi güvencesiyle piyasayada satılmaktadır.Padişahların bilinenin aksine bilinmeyen rivayetlerini kitaplarda okurlarla paylaşmıştır.

4 Eylül 2014 Perşembe

OSMANLI


Size bugünden itibaren her gün bir Osmanlı Padişahıyla ilgili bilgiler vereceğim.Hem genel bilgileri hem kişiliği hem hikayelerini hemde bazı fotoğraflarını paylaşmaya çalışacağım.