13 Eylül 2014 Cumartesi

I.MURAD (HÜDAVENDİGAR)

GENEL ÖZELLİKLERİ                                                                                                                                                          

Babası:Orhan Gazi
Annesi:Nilüfer Hatun
Doğumu:Bursa,1326
Vefatı:Kosava,1389
Saltanatı:1362-1389
Devlet Sınırları:500.000 km2
Türbesi:Bursa,Çekirge Murat Hüdavendigar Camii karşısında
Erkek Çocukları:Yakup Çelebi, Yıldırım Bayezid, Savcı Bey ve İbrahim
Kız Çocukları:Nefise ve Sultan Hatun

Sultan I. Murad 1326'da Bursa'da doğdu.Babası Orhan Gazi, annesi Bizans tekfurlarından birinin kızı olan Nilüfer Hatun'dur(holofira).Orhan Gazi'nin Nilüfer Hatun'dan doğan ikinci oğludur.Her çocuk gibi o da ilk eğitimini annesi Nilüfer Hatun'dan aldı.Daha sonra Bursa Medreseleri'nde kendini geliştirdi.
Gençliğinde babasının Bizanslılarla yaptığı savaşlara katıldı.Ağabeyi Süleyman Paşa'nın ilk Rumeli fetihlerinde ona yardımcı oldu.Süleyman Paşa'nın ölümünden sonra ise Rumeli'deki Osmanlı ordusunun başına geçti.
Murad Bey, Rumeli'de şehzade olarak bulunduğu dönemde Çorlu,Lüleburgaz ve Edirne'yi fethetti.Rumeli'de fetihlere devam ettiği sırada babasının ölüm haberi geldi.Derhal Bursa'ya dönen Şehzade Murad, devlet büyüklerinin ittifakı ve ahilerin desteğiyle Osmanlı tahtına oturdu.Sultan I.Murad , gayet nazik , sevimli ve çok halim selimdi.
Alim ve sanatkarlara hürmet gösterir,fakirlere ve kimsesizlere yardımcı olurdu.Bütün hayatı boyunca planlı-programlı hareket etti.
Sultan I.Murad,adil bir padişahtı.Sadece Müslümanlara değil,fethettiği yerlerde yaşayan Hristiyanlara da çok iyi davranırdı.Bu yüzden Hristiyanlar da onu çok sever ve sayardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder