6 Eylül 2014 Cumartesi

OSMAN GAZİ



Babası : Ertuğrul Gazi
Annesi : Hayme Hatun   
Doğumu : 1258
Vefatı : 1326
Saltanatı : 1299-1326

Yirmi üç yaşında Osmanlı Beyliği ' nin başına geçen Osman Bey , iyi yönetimi , ileri görüşlülüğü , durumuna göre sakin oluşu , yüksek yeteneği , rakiplerine kendini sevdirmesi , mücadelesinde planlı hareketli , sabırlı ve hoşgörülü olması ile diğer oymakları da yönetimi altına almıştır.
Tarihçi Gibbons (Gibıns) Osman Bey hakkında şunları söylemiştir : ''Şüphesiz ki Osman Bey bir padişah oğlu değildir.Hayatında ancak küçük bir malikaneye sahip olmuştur.Osman Bey ' in hükumeti seneden seneye büyümüştür. Devletin büyümesi özellikle onun devamına ve geleceğinin büyüklüğüne olan önemden ileri geliyordu.Buda devleti kuran adamın büyüklüğünü gösterir.
Fransız yazar Lamartin ise Osman Bey hakkında şunları söylemiştir : Osman Bey yavaş yavaş ilerlerdi.Fakat hiçbir zaman geri dönmedi.Büyük devletlerin kurucularının özelliklerine sahipti.
FAHRÜDDİN lakabıyla anılan Osman Bey , 1326 ' da Bursa ' da öldü.Vefat ettiğinde geriye sadece bir at zırhı , bir çift çizme , birkaç sancak , bir kılıç , bir mızrak , bir sadak , birkaç at , üç koyun sürüsü , tuzluk ve kaşıklık bırakmıştı.

Kaynakça : www.ttk.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder