3 Şubat 2015 Salı

HAYIRDA YARIŞAN KADIN : HÜRREM SULTAN


Kanuni Sultan Süleyman'ın sevgili eşi Hürrem Sultan, genelde tarihçilerimiz tarafından lanetlenmek ile birlikte müthiş bir hayır eseri tutkunudur. Buna rağmen lanetlenmesinin sebebi, ''Elinin hamuruyla'' erkek işine karışması, oğlunu (II. Selim) hayatta tutmanın tek yolu olan padişahlığa oğlunu getirmeye çalışmasıdır. Çünkü Osmanlı töresine göre Selim ya padişah olacak, ya da ölüm şerbetini içecektir. Bunun başka çaresi yoktur... Hürrem Sultan bunu dikkate alarak, oğlunun öldürülmemesi için çabalamıştır. Oğlunu hayatta tutmaya çalıştığı için hangi anne suçlanabilir ? Ama Hürrem insafsızca suçlanmış, Kanuni' yi etkilediği için ''kötü kadın'' ilan edilmiştir. Oysa her kadın kocasını etkilemeye çalışır. Kuşkusuz o da etkilemeye çalışmıştır. Bunun için onu suçlamak yerine anlamaya çalışmak lazımdır.
eğer ortada bir suç, ya da günah varsa, bunun sorumlusu Hürrem Sultan'dan ziyade, hüküm mevkinde olan Kanuni' dir. Sanırım tarihleri erkek kalemler yazdığı için Kanuni' yi beraat ettirmekte, Hürrem Sultan'ı ise ipe çekmektedirler. Oysa Hürrem Sultan uhrevi endişeler taşıyan bir annedir. Aynı zamanda bir hayır eseri tutkunudur. Mimar Sinan'a cami, medrese, şifahane, hamam, kervansaray ve su tesislerini de içeren Haseki  Külliyesi'ni o yaptırmıştır. Ayasofya'nın karşısındaki Çifte Hamam da bir Hürrem Sultan hayrıdır. Manisa ve Haseki Darüşşifaları ise onun adına kurulmuştur.
Hürrem Sultan'ın hayır eserlerinden bazıları;
Hürrem Haseki Sultan İstanbul Haseki'de bir cami ile şadırvan, yanında imaret, medrese, darüşşifa, çeşme, sebil ve mektep... Ayasofya'da bir hamam... Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere ile Kudüs'te birer imaret... Birçok şehirde, medrese, cami, imaret, kervansaray, çeşme, su yolları ve köprüler yaptırmıştır... Ayrıca, Mekke ve Medine'de dağıtılmak üzere her sene 3000 altın gönderirdi. Hayır eserleri yaptırırken parasız kaldığı ve sefalet çektiği, seferde olan Kanuni'ye yazdığı mektuplardan anlaşılmaktadır.
(Bahadıroğlu,2013,s;90-91)

Not:Arkadaşlar bende bir tarihseverim. Netice olarak tarihçi değilim. Tarihçilerin yazmış olduklarını yazmakla beraber benimde katılmadığım noktalar oluyor. En basit örnekten Hürrem Sultan konusunda ben yazara pek katılmıyorum ama aksini ispat edemedikçe doğru kabul etmek zorundayız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder