10 Şubat 2015 Salı

PREVEZE DENİZ SAVAŞI (1538)


Barbaros Hayrettin Paşa'nın kaptanıderya olmasından sonra İtalya kıyılarına baskınlar düzenleyerek Venediklilere ait kaleleri fethetmesi ve Akdeniz hakimiyetine yönelmesi, Avrupa devletlerini harekete geçirdi. Roma-Germen imparatoru Şarlken'in öncülüğünde İspanya, papalık, Venedik ve Portekizliler arasında yapılan ittifak antlaşması sonunda Andrea Doria komutasında büyük bir Haçlı donanması hazırlandı. Bu donanma ile yapılan savaşı Osmanlılar kazandı.
Haçlı Donanması hakikaten mükemmeldi. 308 adet harp gemisi olmak üzere 600 gemi, bu gemilerde kürekçilerden başka 60.000 asker vardı. Bu gemilerin 20 kadarı da 2000 asker taşıyan ve ''karaka'' denen gemilerdi. Bunun karşısında Barbaros'un donanmasında 122 adet küçük gemi ve 20.000 asker vardı.
Barbaros, yerinde bir tedbir düşünerek Preveze denen kale yakınındaki bazı yerlerde pusu kurdu. Uzun menzilli Türk topları gemileri dövmeye başladı. Düşman gemileri tahrip edilmeye başlandı. Andrea Doria durumun vehametini anlamıştı. Barbaros Haçlı donanmasını merkezden yarma harekatına girişti. Turgut Reis ise çevirme harekatı ile düşman filosunu kapanan bir hilalin ortasına aldılar. Daha fazla dayanamayacağını anlayan Andrea Doria bir kadırga ile kaçmaya başladı.
(Peçevi İbrahim Efendi, Peçevi Tarihi, C 1, s.158)

Barbaros Hayrettin Paşa, üstün denizcilik bilgisi ve tecrübesinin yanında emsalsiz bir taktisyen olduğunu, 27 Eylül 1538 tarihinde Preveze Deniz Savaşı'nda göstermiştir. Taktik baskının yarattığı sürpriz etkisi Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanmasını şaşkına çevirmiş, Haçlı donanması panik içerisinde dağılarak büyük kayıplarla geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder