6 Şubat 2015 Cuma

OSMANLI-MACAR İLİŞKİLERİ


Roma-Germen İmparatorluğu'na ve Avusturya'ya akrabalık bağlarıyla bağlı olan Macaristan, Balkan topraklarını tehdit ediyordu. Macaristan kralı II. Layoş, Şarlken'e güvenerek Osmanlı Devleti'ne karşı geliyor ve Balkan devletlerini Osmanlı'ya karşı kışkırtıyordu.
BELGRAD'IN FETHİ (1521)
Kanuni'nin iki devlet arasındaki sorunları görüşmek için Macaristan'a gönderdiği elçinin öldürülmesi üzerine, Belgrad şehri nehirden ve karadan kuşatılarak fethedildi (1521). Avrupa'yı Balkanlara bağlayan Belgrad şehri Orta Avrupa'da yapılacak fetihler için üs haline getirildi.
MOHAÇ MEYDAN SAVAŞI (1526)
Macaristan'ın Belgrad'ı geri almak istemesi ve Osmanlı topraklarına saldırması Osmanlı-Macar ilişkilerinin yeniden bozulmasına neden oldu. Fransa kralı Fransuva'nın Roma-Germen İmparatoruna yenilerek esir düşmesi üzerine Macaristan üzerine sefer düzenleme kararı alındı. Kanuni Sultan Süleyman, Tuna Nehri'nin kuzeyinde kalan ülkeleri de fethetmek amacıyla harekete geçti.
Savaş iki saat kadar sürdü. Yüz bini aşkın Macar ordusu tamamen imha edildi. Macaristan'ın başkenti Budin fethedildi. Jan Zapolya (Yanoş) Macar tahtına getirildi ve Macaristan Osmanlılara bağlandı. Osmanlıların Orta Avrupa Egemenliği güçlenirken Osmanlı-Avusturya mücadelesi başlamış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder