28 Ocak 2015 Çarşamba

ÇALDIRAN MEYDAN SAVAŞI

İRAN SEFERİ VE ÇALDIRAN MEYDAN SAVAŞI (1514)

Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail'e bir mektup göndererek üzerine yürümekte olduğunu bildirdi. Kayseri üzerinden Sivas'a geldi. Bu sırada Osmanlı donanması da İstanbul'dan Trabzon'a hareket etmişti. Yavuz, ilerledikçe, Şah İsmail geri çekilmeyi sürdürüyordu.
Şah İsmail'in Van Gölü'nün kuzeydoğusundaki Çaldıran Ovası'nda karargah kurduğu ve savaşa hazırlandığının haberi alındı. Nihayet kovalamaca bitiyordu.
Savaş, Şah İsmail'in kuvvetlerinin saldırısıyla başladı. Yeniçerileri arkadan vurmak amacıyla Rumeli kuvvetlerinin üstüne var gücüyle saldıran Şah İsmail, ilk anda başarılı oldu. Rumeli Beylerbeyi Hasan Paşa ile birlikte birçok sancak beyi hayatını kaybetti. Osmanlı ordusunun sağ kanadına saldıran Mehmet Han Ustaclu'nun kuvvetleri ise, Sinan Paşa'nın usta manevraları ile afalladılar. Etkili topçu ateşi altında ağır kayıplar verdiler. Bu arada Mehmet Han Ustaclu öldü.
Savaşın gidişi Osmanlı zaferini müjdeler gibiydi. Şah İsmail'in emrindeki İran kuvvetleri de bozularak geri çekilmeye başlamıştı. Osmanlı ordusu Tebriz'e girdi. Yavuz Sultan Selim, Tebriz'deki bilim ve sanat adamlarından bazılarını İstanbul'a gönderdi.

ÖNERİ : Yavuz Sultan Selim Dönemi Savaşları ve Saray içini hem İran hemde Osmanlı gözünden ayrıntılı okumak istiyorsanız '' Şah & Sultan '' kitabını okumanızı tavsiye ederim.

(Bahadıroğlu,2013,s;80) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder