29 Ocak 2015 Perşembe

HALİFELİK

İLK HALİFE SULTAN

Osmanlılar ile Memlukler arasında, Fatih döneminden beri süregelen anlaşmazlıklar bulunuyordu. II. Bayezid döneminde, iki devlet arasında çıkan ve altı yıl süren savaşlar sonunda, anlaşmaya varılmıştı. Ancak bu durum, iki devlet arasındaki sürtüşmeleri tümüyle ortadan kaldırmamıştı. Yavuz Sultan Selim döneminde, Dulkadiroğulları Beyliği'ne son verilmesi, Osmanlılar ile Memlukler arasındaki mevcut gerginliği daha da artırdı. Ayrıca, Mısır'ın alınması, Ekonomik yönden de Osmanlılar için önemliydi. Çünkü Mısır alınırsa, buradan geçen ticaret yılları (baharat yolu) ele geçirilecek ve bu sayede Avrupa ülkeleri, ekonomik yönden Osmanlı Devleti'ne bağımlı duruma geleceklerdi. Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine karar verirken, siyasi, dini ve ekonomik faktörleri de dikkate almıştır.
Zafer sonrasında, Yavuz, amacına ulaştı : Halifeliği, son Abbasi halifesi III. Mütevekkil Alellah Muhammed'den aldı. ''Halife'' unvanı, Halep'te Sultan Selim'e geçti.
Halep'e girilmesinin ardından ilk cuma namazında hutbe Yavuz'un adına okundu. Daha önceki halifeler ''Hakimü'l-Haremeyni'ş Şerifeyn'' olarak anılıyordu. Yavuz Sultan Selim, ''Mekke ve Medine'nin hakimi'' anlamına gelen bu unvanı, ''Mekke ve Medine'nin hizmetkarı'' anlamına gelen ''Hadimü'l-Haremeyni'ş Şerifeyn'' olarak değiştirdi. O günden sonra gelen bütün Osmanlı padişahları bu unvanla anıldılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder