30 Ocak 2015 Cuma

RİDANİYE SAVAŞI

RİDANİYE SAVAŞI (1517)

Ertesi yıl Mısır üzerine yürüdü. Kansu Gavri'nin ölümünden sonra Memluk Sultanlığı'na Tomanbay getirilmişti. 15 Aralık 1516'da Şam'dan hareket eden Yavuz Sultan Selim, Hanyunus ve Elariş üzerinden Sina Çölü'nü geçerek altmış bin asker ve 500 toptan oluşan ordusuyla Kahire yakınlarına ulaştı (21 Ocak 1517). Daha önce keşif yapmakla görevlendirdiği Rumeli Beylerbeyi Küçük Sinan Paşa burada Yavuz'a katıldı. Bu arada Memluk Sultanı Tomanbay, 30.000 kişilik ordusuyla Kahire'ye giden yol üzerineki Ridaniye'de savaş düzenine girmişti.
Tomanbay az sayıda bir kuvvetle kaçmayı başardı (1517). Savaşı kazanan Osmanlı ordusu Kahire'ye girdi. Tomanbay, yakalandı ve idam edildi.
Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinin çok önemli sonuçları oldu. Bir kere Suriye, Filistin Mısır Osmanlı topraklarına katıldı. Özellikle Mısır'ın fethi Osmanlılara Kuzey Afrika'nın yolunu açtı. Mısır'ı üs olarak kullanıp Kuzey Afrika'ya yürünecekti. Hicaz Emiri, oğlunu Yavuz Sultan Selim'e göndererek Mekke'de bulunan kutsal emanetlerle birlikte, Kabe'nin ve Mekke-Medine'nin anahtarlarını gönderdi. Bu sembolik anlamda hakimiyet nişanesi demekti. Sonra kutsal emanetler İstanbul'a getirildi. Venedikliler, Kıbrıs adası için her yıl Memluklere ödedikleri vergiyi, bundan sonra Osmanlılara vermeye başladılar. Mısır'ın fethiyle birlikte Baharat yolu Osmanlıların eline geçti. Ancak bu tarihlerde Portekizliler, Ümit Burnu'nu dolaşarak Hindistan deniz yolunu bulmuş oldukları için, Baharat Yolu'ndan istenilen ekonomik kazanç sağlanamadı. Yavuz Sultan Selim, Mısır'daki bilim ve sanat adamlarını da beraberinde İstanbul'a getirdi.

(Bahadıroğlu,2013,s;82-84)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder