29 Ocak 2015 Perşembe

MERC-İ DABIK SAVAŞI

MERC-İ DABIK SAVAŞI (1516)

Çaldıran Savaşı'ndan sonra, Osmanlıların Mısır'a saldırmalarından çekinen Memlukler, Şah İsmail ile bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmayı öğrenen Yavuz Sultan Selim, Sadrazam Sinan Paşa'yı 40.000 kişilik bir kuvvetle İran üzerine gönderdi.
Memlukler, Osmanlı kuvvetlerinin Suriye'den geçmesine izin vermediler. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim, ordunun başında Suriye'ye yürüdü. Osmanlı donanması da Suriye kıyılarına geldi. Memluk Sultanı Kansu Gavri, Halep yakınlarına gelerek, ordugah kurmuştu. Kansu Gavri'nin yanında Yavuz Sultan Selim'in yeğeni Şehzade Kasım da bulunuyordu. Bu açıkça Osmanlı Padişahı'nı tehdit anlamına geliyordu.
Kansu Gavri'nin yanında ayrıca Abbasi halifesi de yer alıyordu. Osmanlı ve Memluk ordusu Halep yakınlarında Merc-i Dabık denilen yerde karşılaştılar. Toplar ve ateşli silahlarla donatılmış olan Osmanlı ordusu, Memlukler'i kısa zamanda büyük yenilgiye uğrattı (1516). Savaşı kazanan Yavuz Sultan selim, üç ay Suriye'de kaldı. Suriye'de Osmanlı düzeni kuruldu, adalet sağlandı.
Suriye'nin Osmanlı topraklarına katılmasından sonra, Lübnan alındı ve burada da sancak teşkilatı oluşturuldu. Ardından Filistin'e giren Osmanlı ordusu, Sina Yarımadası'na yaklaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder