31 Ocak 2015 Cumartesi

I. SÜLEYMAN (KANUNİ)

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

Babası : I. Selim (Yavuz)
Annesi : Hafize (Hafsa) Valide Sultan
Doğumu : Trabzon, 06 Kasım 1494
Vefatı : Zigetvar, 07 Eylül 1566
Devlet Sınırları : 14.892.000 km2
Türbesi : İstanbul, Süleymaniye Cami mihrabı önünde.
Erkek Çocukları : İkinci Selim, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir, Mustafa.
Kız Çocukları : Mihrimah Sultan, Raziye Sultan.

Hakkında
Kanuni Sultan Süleyman 1494'te Trabzon'da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun'dur. Kanuni Sultan Süleyman devri, Türk hakimiyetinin doruk noktasına ulaştığı bir devir olmuştur. Babası Yavuz Sultan Selim, onu küçük yaşlardan itibaren çok titiz bir şekilde yetiştirmeye çalıştı. Benzeri görülmemiş bir terbiye ve tahsil gördü. İlk eğitimini annesinden ve ninesi Gülbahar Hatun'dan (Yavuz Sultan Selim'in annesi) aldı.
Yedi yaşına gelince eğitim için İstanbul'a, dedesi Sultan İkinci Bayezid'in yanına gönderildi. Şehzade Süleyman, burada Karakızoğlu Hayreddin Hızır Efendi'den tarih, fen, edebiyat ve din dersleri alırken; bir yandan da savaş teknikleri konusunda öğrenim görüyordu. 15 yaşına kadar babası Yavuz Sultan Selim'in yanında kalan Şehzade Süleyman, kanunlar gereği sancak istemesi üzerine, önce Şarki Karahisar'a oradan da Bolu, kısa bir süre sonra ise Kefe Sancakbeyliği'ne tayin edildi (1509).
Yavuz Sultan Selim'in 1512 de tahta geçmesi üzerine İstanbul'a çağrılan Şehzade Süleyman, babasının kardeşleriyle mücadelesi sırasında İstanbul'da kalarak babasına vekalet etti. Bu sırada Saruhan Sancakbeyliği'nde de bulundu.
Babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine 30 Eylül 1520'de 25 yaşındayken Osmanlı Tahtına geçti. Kendisinden başka erkek kardeşi olmadığı için tahta geçişi kolay oldu. Kanuni Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirlerden asla geri dönmezdi. İş başına getireceği adamları, kabiliyet derecelerine göre seçerdi.
Zigetvar kuşatmasını idare ederken, 7 Eylül 1566 tarihinde 71 yaşında vefat etti. Kendisine ''Kanuni'' denmesi, yeni kanunlar icat etmesinden değil, mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayıdır.
Kanuni, düşmanlarının bile kabul ettiği gibi, adil bir padişahtı. Mısır Beylerbeyi Hüsrev Paşa'nın Mısır'dan topladığı vergileri haddinden fazla bulması üzerine, vergi artışının baskıyla sağlanıp sağlanmadığını belirlemek üzere Mısır'a müfettişler göndermiş, vergi artışının yağış ve sulamayla ilgili olduğu belirlenmesine rağmen, her ihtimale karşı Hüsrev Paşa'yı görevden almıştı.

(Bahadıroğlu,2013,s;87-88)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder